Waarom valt de beeldkwaliteit van mijn dvd tegen?

De dvd is op de markt gekomen in 1995, en in de tussentijd is hieraan niets veranderd. Dat wil dus zeggen dat je kijkt naar beeldtechniek van 23 jaar geleden, afgespeeld op een moderne televisie. Vergelijk het met een auto van 23 jaar oud; je kunt er nog in rijden maar verwacht er geen wonderen van.

Al onze opnames zijn gemaakt met zeer moderne hoge kwaliteit (full hd) camera's. Maar helaas kunnen er geen hd beelden op een dvd gezet worden. Dit is technisch gewoonweg onmogelijk.

Wij moeten het beeld ruim 4x verkleinen om dit op een dvd te kunnen zetten.

Lees meer over de dvd op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dvd

dvd-hd.jpg
Als je een dvd afspeelt gaat de televisie vervolgens de verkleinde beelden weer 4x (hd) of zelfs 20x (4k) vergroten. Door dit vergroten ontstaat er vaak blokkerrig of wazig beeld. Vroeger viel dit niet op, omdat televisies toen dezelfde kwaliteit konden weergeven als een dvd speler. Tegenwoordig is de beeldkwaliteit van televisies met een factor 20 toegenomen, en daarnaast zijn de huidige televisies ook nog eens ruim 2x zo groot geworden.

Technische uitleg:

Het beeld van een dvd is altijd opgebouwd uit 720 horizontale puntjes en 576 verticale puntjes. Deze puntjes vormen samen het beeld dat op de televisie word weergegeven. (720 x 576 = 414.720 beeldpunten in totaal dus) 

Voorheen konden televisies alleen beelden weergeven die dit aantal beeldpunten hadden. Een perfecte match met een dvd dus. In de huidige tijd heeft vrijwel iedereen een hd televisie of vaak zelfs een 4k televisie die ook nog eens minstens 2x zo groot is.
Een hd televisie heeft een veel hoger aantal beeldpunten, namelijk 1920 horizontale puntjes en 1080 verticale beeldpunten. In totaal zijn dat 2.073.600 beeldpunten, dus ruim 4x zoveel dan een dvd.
Een 4k televisie heeft zelfs maar liefst 8.294.400 beeldpunten.
Er komen dus bijna 5x te weinig beeldpunten binnen bij uw hd televisie. Deze worden er door de tv 'bij-verzonnen' en dit kan resulteren in een wazig of blokkerig beeld.

Kan ik dan helemaal niet kijken in perfecte hd kwaliteit?

Jawel hoor! Wij hebben daar een oplossing voor gemaakt!
Je kunt de voorstelling ook online aanschaffen en in hd kwaliteit bekijken via ons streaming video kanaal. Je hebt hier alleen een Facebook account voor nodig om in te kunnen loggen. Je kunt dan kijken op je smart-tv, maar ook op je telefoon, tablet of computer.
Na een jaar krijg je van ons bericht dat je de video ook kunt downloaden (zonder extra kosten) zodat deze altijd in je bezit blijft! 
Lees hier meer over online kijken!